Complot om terugkeer Sarkozy te voorkomen?

In Frankrijk is een schandaal uitgebroken over een mogelijk complot om de politieke comeback van voormalig president Nicolas Sarkozy te dwarsbomen. Daarbij valt nu ook de naam van ex-premier François Fillon.

Met de populariteit van huidig president François Hollande op een historisch dieptepunt, is de strijd om zijn opvolging over enkele jaren al begonnen. Eén van die mogelijke kandidaten is de conservatieve voorganger van Hollande, Nicolas Sarkozy.

Nu was er een tijdlang een gerechtelijk onderzoek naar Sarkozy op verdenking van illegale partijfinancering, maar onlangs werd de belangrijkste aanklacht verworpen. Sarkozy ontkent de feiten en zegt dat er in de politiek een complot is om zijn terugkeer te dwarsbomen.

In de Franse pers is nu een ontmoeting opgedoken tussen de stafchef en persoonlijke vriend van Hollande, Jean-Pierre Jouyet (boven), en François Fillon (links), voormalig premier onder Sarkozy en een van de conservatieven die een gooi naar het Elysée zou overwegen.

Beiden zouden gepraat hebben over de rechtszaken tegen Sarkozy, maar Fillon ontkent met klem dat hij Jouyet gevraagd zou hebben om de rechtszaken tegen Sarkozy te versnellen. 

De conservatieve partij UMP eist nu het ontslag van Jouyet als stafchef van het Elysée, maar zit tegelijk ook verveeld met de persoon van Fillon.