Hof van Cleve moet 1e plaats delen, Filip Claeys chef van het jaar

Het Brusselse restaurant Bon-Bon krijgt in de nieuwe Gault&Millau-gids net als Hof van Cleve 19,5/20. Het restaurant van Peter Goossens uit Kruishoutem moet dus de 1e plaats delen. Chef van het jaar is Filip Claeys (foto), van het Brugse restaurant De Jonkman. Onder de verliezers vinden we sterrenrestaurants De Karmeliet en Comme Chez Soi.

De nieuwe Gault&Millau-restaurantgids, naast de Michelingids een van de referenties in de gastronomie, werd vandaag aan de pers voorgesteld. Zoals elk jaar werd een chef van het jaar verkozen, dit jaar is dat Filip Claeys van het Brugse restaurant De Jonkman.

"De chef van het jaar is een evidente keuze geworden", zegt directeur Philippe Limbourg. "We zijn dit jaar verschillende keren bij De Jonkman op inspectie geweest, en konden telkens vaststellen dat hij de hedendaagse keuken beheerst, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product. Wat ons daarbij vooral heeft gecharmeerd, is dat hij een pleitbezorger is van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee."

Jonge chefs van het jaar zijn Michaël Vrijmoed (Vrijmoed, Gent), Damien Bouchéry (Bouchéry, Brussel) en Fabrizzio Chirico (Délice du Jour, Gerpinnes)

Gedeelde 1e plaats

Aan de top valt vooral de score van het Brusselse restaurant Bon-Bon op: het restaurant van Christophe Hardiquest haalt, net als Hof van Cleve, 19,5/20 en komt daarmee naast Hof van Cleve aan de absolute top van de Belgische gastronomie.

"Het is mijn jeugddroom die werkelijkheid wordt", reageerde Hardiquest na de bekendmaking. Volgens Hardiquest moet een topchef zich constant in vraag stellen en zoveel mogelijk thuis zijn. Of hij binnen enkele maanden ook een derde Michelin-ster verwacht? "Mijn ego is wel geraakt, maar ik blijf met de voetjes op de grond. Maar als het gebeurt, zal ik uiteraard gelukkig zijn."

Meest opmerkelijke nieuwkomer is The Jane in Antwerpen. Het nieuwe restaurant van Sergio Herman krijgt meteen 16/20. Le Prieuré-Saint-Géry (Solre-Saint-Géry) stijgt opnieuw naar 18/20 en een derde koksmuts is er voor Samouraï (Brussel) en Tim Boury (Roeselare).

Opvallend is ook dat De Karmeliet, het Brugse restaurant van Geert Van Hecke, een vol punt moet prijsgeven en zich tevreden moet stellen met 17/20, tegenover 18/20 vorig jaar. "Niet alles verliep het laatste jaar even vlekkeloos, zo bleek uit verschillende inspecties", staat in de gids te lezen. Ook Comme Chez Soi moet een half punt inleveren (18/20).

En daarnaast...

  • Ontdekking van het jaar: Souvenir (Ieper), Beaucoup Fish (Brussel) en Little Paris (Waterloo)
  • Sommelier van het jaar: César Roman - Comme Chez Soi (Brussel)
  • Wijnkaart van het jaar: Nuance (Duffel)
  • Gastvrouw van het jaar: Monia Aouini - Auberge de la Grappe d'or (Torgny)
  • Beste ambassadeur van de Italiaanse keuken: Il Trionfo (Knokke)
  • Mooiste terras: La Source (Lanakan)
  • Beste brasseriekeuken: Le Faitout (Baudour)
  • Beste groenterestaurant: Graanmarkt 13 (Brussel) en Coq aux champs (Soheit-Tinlot)
  • Laureaten Prijs-Plezier: Publiek (voor Vlaanderen), Unico (Brussel) en La Part des Anges (Wallonië)
  • Beste gastro-bistro: Lewis (Hoogstraten)