Kunnen stamcellen ziekte van Parkinson genezen?

Zweedse wetenschappers zijn er bij hersenen van ratten in geslaagd neuronen te doen groeien daar waar ze eerder waren afgestorven. Ze gebruikten daarvoor stamcellen. Mogelijk betekent dit een doorbraak in de strijd tegen de ziekte van Parkinson.
Een dopaminemolecule.

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door het afsterven van hersencellen verantwoordelijk voor de productie van dopamine. Die stof heeft een invloed op het humeur, maar regelt ook de controle over bewegingen. Vandaar dat patiënten gaan beven.

Vandaag is de ziekte niet te genezen. Wel kunnen medicatie en hersenstimulatie de symptomen verlichten. Wetenschappers aan de universiteit van Lund in Zweden hebben evenwel een manier gevonden die de ziekte mogelijk alsnog een halt toeroept.

De wetenschappers voerden experimenten uit op ratten. In de ene hersenhelft van de diertjes vernietigden ze eerst alle neuronen die dopamine produceren. Daarna namen ze menselijke embryonale stamcellen en bewerkten ze die tot dergelijke neuronen. Die injecteerden ze vervolgens in de hersenen van de ratten. Wat bleek? De stamcellen maakten de schade aan de hersenen ongedaan.

Volgens de wetenschappers is dit resultaat niks minder dan een doorbraak in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. De methode is evenwel nog niet op mensen getest. Pas vanaf 2017 zou dat mogelijk zijn.