Luperto neemt ontslag als parlementsvoorzitter

Jean-Charles Luperto (PS) heeft vanavond ontslag genomen als voorzitter van het parlement van de Franse Gemeenschap. Het ontslag komt er nadat er onderzoek was ingesteld na klachten over openbare zedenschennis in aanwezigheid van minderjarigen. Luperto ontkent de feiten.

"Om mijn verdediging in alle sereniteit te kunnen voorbereiden en in het besef dat de beschuldigingen het goed functioneren van de instellingen schaden, denk ik dat het goed is om ontslag te nemen als voorzitter van het parlement en anderzijds een schepen aan te duiden die kan optreden als burgemeester in de gemeente Sambreville". zegt Luperto in een mededeling van zijn advocaten. Luperto is ook burgemeester van Sambreville in de provincie Namen. Door het ontslag van Jean-Charles Luperto als parlementsvoorzitter wordt eerste ondervoorzitter Valérie De Bue (MR) de nieuwe voorzitter.

In mei werd een eerste klacht ingediend tegen Luperto. Daarvan werd een proces-verbaal opgesteld en sindsdien werden verschillende getuigen ondervraagd. Uit die ondervragingen bleek dat Luperto zich in totaal aan vier feiten zou hebben bezondigd, tussen april en oktober van dit jaar. Volgens mediaberichten zou Luperto zichzelf blootgegeven hebben voor minderjarigen in de toiletten van een parking naast de autosnelweg in Spy.

"Verschillende media hebben al een hypothese naar voren geschoven, andere gaan dat nog doen. Dat is voor hun rekening", zegt de procureur des Konings van Namen, Vincent Macq. Hij spreekt van "hinderlijke lekken". Een andere onderzoeksrechter is ondertussen al een tweede onderzoek gestart naar schending van het onderzoeksgeheim.

Huiszoekingen

Sinds 14 oktober is een onderzoeksrechter aangesteld. Gisteren waren er huiszoekingen bij Luperto thuis en op zijn burgemeesterskantoor, vandaag werd er gezocht in het parlement van de Franse Gemeenschap in Namen.

De huiszoeking in het parlement is bevestigd door de griffier. De speurders zochten in het Huis van de Parlementairen, waar de kantoren van de parlementsleden gevestigd zijn.

Bij de huiszoekingen werden pc's, tablets, smartphones en ander informatiemateriaal meegenomen.

Luperto nog niet in verdenking gesteld

Luperto is voorlopig niet in verdenking gesteld en er is geen vraag om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Er geldt geen dwangmaatregel tegen hem, hij is vrij te gaan en te staan waar hij wil.

Bovendien is de politicus zelf nog niet ondervraagd, maar daar zal de komende dagen wel verandering in komen. De procureur dringt aan op het vermoeden van onschuld.

De PS neemt akte van de huiszoekingen, zo laat de partij van Luperto weten in een persmededeling. De Franstalige socialisten zeggen voorts dat ze wachten op meer informatie van het gerecht alvorens te reageren.

Luperto ontkent intussen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan eender welke vorm van openbare zedenschennis bij een meerder- of minderjarige, laat zijn advocaat weten.