Mayeur: "Als Jambon een polemiek tussen PS en N-VA wil, moet hij dat zelf weten"

Yvan Mayeur staat recht in zijn schoenen, vindt hij, en van een onderzoek is hij niet bang. Maar hij vindt wel dat Jambon hem had kunnen bellen in plaats van meteen naar de grove middelen te grijpen. "Als hij een polemiek N-VA-PS wil uitlokken, moet hij dat zelf weten. Maar ik ga ervan uit dat hij het verschil kent tussen zijn rol als N-VA'er en zijn rol als minister."

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur lag de voorbije dagen onder zwaar vuur, van zijn eigen politiekorps nota bene. Zijn agenten verwijten hem - via de bonden - dat ze zichzelf niet mochten verdedigen en vooral moesten terugtrekken toen rellen uitbraken bij de betoging van vorige week. Veertig minuten lang kwam er geen bijstand.

Pure onzin, vindt Mayeur, maar ondertussen gelastte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wel een onderzoek naar de opstelling van Mayeur. Zo maakte Jambon bekend tijdens "De zevende dag" gisteren.

Mayeur is daar niet bang van, zegt hij. "Ik heb er geen enkel probleem mee. Als het Comité P een onderzoek naar mij wil instellen, moet het dat vooral doen."

"Zelfs Milquet had me gebeld"

Ondertussen deelt Mayeur ook een tik aan Jambon uit. "Hij had mij ook kunnen bellen, maar hij doet dat niet. Hij hoeft niet bang van mij te zijn. Zelfs de vorige minister van Binnenlandse Zaken zou me gebeld hebben."

Voor de duidelijkheid: Jambons voorgangster was Joëlle Milquet, die na de gemeenteraadsverkiezingen naar de oppositie werd verwezen door Mayeurs PS. Het is een publiek geheim dat de relatie van Milquet met de Brusselse PS behoorlijk onderkoeld is.

Of het speelt dat Jambon een N-VA'er is en hij een PS'er? Mayeur: "Als meneer Jambon een polemiek wil tussen N-VA en PS moet hij dat vooral doen. Vooralsnog heeft hij geen contact met mij gehad, maar hij doet natuurlijk wat hij wil. Ik mag hopen dat hij het verschil kent tussen zijn rol als N-VA'er, tegen wie de PS strijdt vanuit de oppositie, en zijn rol als minister van Binnenlandse Zaken. Het zou heel erg zijn als dat niet zo is."