Met "de schaduwpremier uit Antwerpen" valt niet te regeren

Ja, hij heeft gesolliciteerd bij Fluxys, gaf ex-staatssecretaris Melchior Wathelet toe in "De ochtend". En ja, hij overweegt nog altijd om de politiek te verlaten als er een interessant voorstel zijn kant uit komt. Maar in afwachting voert hij een tackle op "de schaduwpremier uit Antwerpen", uit. Bart De Wever, dus.

Melchior Wathelet was de voorbije weken niet bijzonder aanwezig in het politieke debat. Een bewuste keuze: hij wil niet zoals Onkelinx hard uitvaren tegen vanalles en nog wat, als hij tot enkele maanden geleden zelf nog in de regering zat. "Dat is mijn stijl niet."

Maar misschien voedt dat ook de geruchten als zou hij op het punt staan om de politiek te verlaten. In "De ochtend" geeft Wathelet toe dat hij geïnteresseerd was in een job bij Fluxys en daarvoor ook solliciteerde. "Als er een interessant voorstel komt om iets anders te doen, zal ik dat ook doen."

N-VA was het probleem

In afwachting stapt Wathelet nu eindelijk vooruit om toch aan oppositie te doen in het federale parlement. Want dat is nodig, denkt hij. Vooral de "schaduwpremier uit Antwerpen" moet het ontgelden. 

Wathelet hekelt dat De Wever de regeringsleden keer op keer terugfluit. Dat gebeurde toen Charles Michel na de betoging van vorige week meldde dat er nog onderhandelingsmarge was, toen Maggie De Block een mildere aanpak van cannabis voorstelde en ook toen CD&V afgelopen weekend voor een vermogenswinstbelasting pleitte.

De conclusie van Wathelet: met N-VA valt niet te regeren. "De N-VA was het probleem", zo komt hij nogmaals terug op de weigering van zijn partij om met de nationalisten in zee te gaan.

"We zullen de indexsprong overal uitvoeren"

Ex-staatssecretaris Melchior Wathelet zei in "De ochtend" ook dat de Waalse regering, een coalitie van de PS en zijn eigenste CDH, de gecontesteerde indexsprong zal uitvoeren. "Uiteraard zal die overal uitgevoerd worden."

De indexsprong is een gecontesteerde beslissing, en ze moet nog goedgekeurd worden door de regio's zelf. Zeker in het onderwijs is dat niet vanzelfsprekend, omdat dat een regionale bevoegheid is. De Waalse regering is er bovendien niet happig op. Er is de ideologische weerstand vanuit de PS en de CDH, en bovendien is de Waalse regering bang voor minder inkomsten omdat de belastbare massa kleiner wordt.

Vicpremier Alexander De Croo (Open VLD) zei afgelopen weekend nog dat hij desondanks hoopt dat de indexsprong ook in Wallonië en Brussel wordt doorgevoerd, nadat Hilde Crevits al gemeld had dat het in Vlaanderen zeker wel gebeurt. Wathelet neemt nu de twijfel daarover weg.