Naar staakt-het-vuren in Syrische stad Aleppo?

De Syrische president Bashar al-Assad is bereid een staakt-het-vuren met de rebellen af te sluiten in de grootstad Aleppo in het noorden van het land. Dat zou humanitaire hulp naar de getroffen bevolking moeten toelaten.
AP2014

Het plan voor een bestand in Aleppo werd eerder voorgesteld door de speciale VN-gezant Staffan de Mistura. Die wil op een aantal plaatsen in Syrië beperkte bestanden verkrijgen om humanitaire hulp voor de getroffen burgerbevolking mogelijk te maken. 

Volgens Assad is Aleppo daar een goede kandidaat voor omdat het de economische hoofdstad van het land was voor de oorlog. Sinds 2012 is Aleppo verdeeld tussen de rebellen en het Syrische leger. De luchtmacht heeft de opstandige wijken bestookt met de gevreesde "barrel boms" die grote schade en tal van slachtoffers hebben geëist.

Eerdere voorstellen voor een bestand in de Syrische burgeroorlog zijn steeds mislukt. VN-gezant De Mistura hoopt nu op lokaal vlak een bestand te verkrijgen. De Syrische rebellen hebben nog niet gereageerd, maar humanitaire organisaties juichen het voorstel toe.

AP2014

Wordt IS nu een groter gevaar?

De rebellen die in Aleppo actief zijn, behoren veelal tot het Vrije Syrische Leger (FSA), een seculiere groep van ex-militairen van Assad die de kern vormen van de vroege opstand tegen Assad.

De FSA staat in Aleppo onder zware druk van het leger van Assad dat nu probeert om de controle over de stad opnieuw in handen te krijgen. Tegelijk worden de strijders van de FSA ten noorden van Aleppo ook bedreigd door de opmars van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), die ook in Irak actief is.

Een bestand in Aleppo zou zowel de FSA als het Syrische leger toelaten om op hun terrein de strijd aan te binden tegen IS met wie ze beiden overhoop liggen. Die bedreiging lijkt voor FSA en het leger nu groter dan die van elkaar. De Syrische oorlog wordt zo alsmaar ingewikkelder, vooral nu die andere extremistische moslimgroep Jabhat al-Nusrat steeds meer verwikkeld raakt in het conflict over de grens met Libanon.

Egyptische terroristen kiezen voor IS

Nog vandaag heeft de Egyptische extremistische moslimgroep Ansar Beit al-Maqdes trouw gezworen aan IS. Dat heeft de groep bekend gemaakt in een radioboodschap.

Ansar Beit al-Maqdes heeft de voorbije maanden tal van aanslagen uitgevoerd tegen het Egyptische leger in de Sinaï en zou ook betrokken zijn bij enkele grensincidenten met Israëlische grenswachten.

Tot nu toe had de groep zich laten inspireren door al-Qaeda, een rivaal van IS. Andere extremistische groepen in Afghanistan, Syrië, Somalië, Noord-Afrika en Jemen blijven nog wel het leiderschap van al-Qaeda aanvaarden. De Pakistaanse taliban zijn verdeeld.