Obama wil "vooral geweld vermijden in Hongkong"

Op de Amerikaans-Aziatische top in Peking heeft VS-president Barack Obama alle partijen in Hongkong opgeroepen om geweld te vermijden. Obama had echter ook een eisenbundel voor de Chinese gastheer Xi Jinping.

"Wij verwachten niet dat China het Amerikaanse voorbeeld in alle omstandigheden volgt, maar de mensenrechten houden ons wel bezig", zo stak president Obama van wal tijdens zijn persconferentie.

"Er zijn nu eenmaal een aantal dingen waarin de Verenigde Staten sterk geloven en die zijn onder meer de vrijheid van meningsuiting en het recht op vergadering. Onze belangrijkste boodschap is evenwel dat geweld absoluut vermeden moet worden bij het protest in Hongkong", aldus de president.

Het democratische volksprotest in de Chinese autonome enclave Hongkong woedt intussen nog altijd voort, zij het in een afgezwakte vorm. Toch houden de betogers nog altijd enkele wijken van Hongkong bezet. Zondag heeft de Chinese president Xi Jinping nog eens zijn steun uitgesproken voor de gecontesteerde leider van Hongkong, Leung Chun-ying. 

AP2007

"Open nu eindelijk eens de Chinese markt"

Los van de mensenrechten en Hongkong had Obama echter ook een meer economische boodschap voor China. Zo eiste Obama dat China nu eindelijk werk maakt van de echte liberalisering van zijn markt naar het buitenland toe en het stoppen van de manipulatie van de koers van de yuan, de Chinese munt.

"Wij willen dat het goed gaat met China. Wij concurreren, maar willen ook samenwerking op tal van vlakken en samen opportuniteiten zoeken waar we elk beter van worden", aldus Obama. 

Eerder had de president ook elf deelnemende staatshoofden aan de APEC-top uitgenodigd op de Amerikaanse ambassade in Peking. China was daar niet bij, want het ging om landen met wie de VS een vrijhandelsakkoord wil afsluiten. China ziet die samenwerking met lede ogen aan en vreest dat de VS met die landen de Chinese invloed wil indammen.

Wel zouden de VS en China een akkoord sluiten over een soepelere visaregeling om zo meer toeristen van elkaar te lokken. Na de nederlaag van de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen in de VS, gaat president Obama wellicht een meer actieve buitenlandse rol spelen.

AP2009

APEC brengt zuivere lucht in Peking

Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) is een regionale organisatie van alle landen die grenzen aan de Stille Oceaan. De groep werd in 1989 opgericht en heeft 21 lidstaten. APEC is goed voor 40% van de wereldbevolking en 44% van de wereldhandel.

De huidige top heeft de Chinese hoofdstad alleszins één belangrijk voordeel gebracht. Tijdens de meeting is alle industrie in en rond de hoofdstad gesloten, zijn veel bedrijven gesloten en wordt het verkeer sterk aan banden gelegd.

De Pekinezen zijn dan enkele dagen verlost van de erg zware luchtvervuiling en maken daar op het internet grapjes over. "APEC Blue" is nu synoniem met hemelsblauw.