One Direction slokop op MTV EMA Awards

One Direction is de grote winnaar geworden op de MTV European Music Awards. De Britse popgroep won 3 MTV Awards. Rapster Nicki Minaj, die ook zelf in de prijzen viel, mocht de awardshow presenteren vanuit de Schotse stad Glasgow. De MTV Awards werden al voor de 20e keer uitgereikt.

One Direction kreeg een award in de categorieën beste pop-act, beste concert en beste fans. De band was niet aanwezig om hun prijzen in ontvangt te nemen, maar bedankte hun fans wel in een videoboodschap.

Zangeres Katy Perry won twee awards, eentje voor beste videoclip voor "Dark Horse" en eentje voor de beste looks. De Australische groep 5 Seconds of Summer viel ook twee keer in de prijzen, een keer voor beste nieuwkomer en voor "best PUSH". Het Canadese tieneridool Justin Bieber werd tot beste mannelijke artiest gekroond.

Ook de 21-jarige zangeres Ariana Grande, voor wie het afgelopen jaar haar doorbraak betekende, mocht twee belangrijke prijzen mee naar huis nemen: die voor beste lied, voor "Problem" en beste vrouwelijke artiest. Bij het in ontvangst nemen van haar prijzen zei ze dat het "absoluut te gek" is en dat ze zich "dubbel dankbaar" voelt.

Presentatrice van dienst Nicki Minaj (zie foto) werd bekroond met de award in de categorie beste hiphop. Tijdens de presentatie van de show rapte ze een stukje over de Schotse specialiteiten whiskey en shortbread. Minaj heeft de neiging om op het podium al eens te provoceren, maar ze toonde zich een professionele presentatrice die zich hield aan de strakke regie.

Geen prijs voor Pharrell en Belgische dj's

De Belgische dj-broers Dimitri Vegas en Like Mike waren genomineerd, maar vielen niet in de prijzen. In de categorie beste elektronische muziek ging de award naar de Schotse dj Calvin Harris. Toch was hij niet aanwezig op de uitreiking in Glasgow vanwege hartproblemen. Ook zangeres Beyonce stuurde haar kat. Het publiek kon wel genieten van optredens van Ed Sheeran, Alicia Keys, Enrique Iglesias en U2.

Voor zanger en producer Pharrell Williams was het niet bepaald een topavond. Hij maakte kans op vier awards, maar kon geen enkele nominatie verzilveren. Rockheld Ozzy Osbourne kreeg een speciale award "Global Icon" voor zijn hele carrière. Hij werd door gitaarvirtuoos Slash aangekondigd als "de man die de meeste mensen, en vleermuizen, de stuipen op het lijf jaagt".

De winnaars van de MTV EMA Awards worden gekozen door het publiek. Elk jaar vindt de show in een andere Europese gaststad plaats. Aan het einde van de show kondigde Nicki Minaj aan dat de 21e editie volgend jaar zal plaatsvinden in Milaan.

De winnaars

• Best Song - Ariana Grande ("Problem" ft Iggy Azalea)
• Best Pop - One Direction
• Best Female - Ariana Grande
• Best Male - Justin Bieber
• Best Live - One Direction
• Best New - 5 Seconds of Summer
• Best Video - Katy Perry ("Dark Horse" ft Juicy J)
• Best Rock - Linkin Park
• Best Alternative - Thirty Seconds To Mars
• Best Hip Hop - Nicki Minaj
• Best Electronic - Calvin Harris
• Biggest Fans - One Direction
• Best Look - Katy Perry
• Best PUSH - 5 Seconds of Summer
• Best World Stage -  Enrique Iglesias (MTV World Stage Isle of MTV Malta)
• Worldwide Act - Bibi Zhou
• Global Icon - Ozzy Osbourne