OVSE is erg ongerust over tanks in oosten van Oekraïne

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft haar bezorgdheid geuit over de aanwezigheid van konvooien met tanks en zware wapens in het oosten van Oekraïne. Volgens Kiev gaat het om Russische kolonnes.
AP2014

De Oekraïense regering in Kiev spreekt er al enkele dagen over, maar waarnemers van de OVSE ter plaatse hebben nu die militaire konvooien opgemerkt in de buurt van de opstandige steden in het oosten van Oekraïne.

Het gaat om een konvooi vrachtwagens van Russische makelij met zware kanonnen en soldaten zonder kentekens of vlaggen in de buurt van Makiivka. Andere waarnemers hebben negen tanks van het type T64 en T72 opgemerkt nabij Donetsk.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier waarschuwt dat de situatie in het oosten van Oekraïne nu erg gevaarlijk wordt en hij roept alle partijen op om zich te houden aan een eerder afgesproken bestand.

Zondag is de opstandige stad Donetsk beschoten met zware artillerie. Kiev maakt dan weer melding van nieuwe aanvallen op Oekraïense troepen en verwijst naar Rusland. Dat land ontkent, maar stuurde eerder ook militairen zonder kentekens naar de bezette Krim.