Rusland laat de roebel nu vrij zweven

De Russische centrale bank zegt dat ze de koers van de munt, de roebel, niet langer zal ondersteunen. Dat zou enkel nog gebeuren bij een financiële bedreiging. Intussen stijgt de kapitaalvlucht uit Rusland nog verder.

De voorbije weken is de Russische centrale bank massaal tussenbeide moeten komen om de val van de roebel te stuiten. Dat is niet echt gelukt. Sinds het begin van dit jaar is de waarde van de roebel al met meer dan 30% gedaald tegen de dollar en en de euro en de voorbije week was al goed voor bijna 10%.

Vandaag is een dollar iets meer dan 45 roebel waard, vorige week was dat zelfs meer dan 48 roebel, maar vanochtend was er een stabilisering van de Russische munt na optimistische uitspraken van president Vladimir Poetin.

De centrale bank is tussenbeide gekomen met steunaankopen ten koste van de valutareserves en wil dat nu niet meer doen. Een van de redenen is dat Russische banken van de situatie gebruikmaken om bij de centrale bank geld te lenen en dan in het buitenland dollars gaan opkopen, wat de koers van de roebel nog verder doet dalen. 

Mocht er zich een financiële bedreiging voor de Russische economie voordoen, is de bank echter bereid om opnieuw tussenbeide te komen. Naast steunaankopen is ook de belangrijkste intrestvoet in Rusland al opgetrokken tot 9,5% en analisten denken dat dat nog verder zou kunnen stijgen.

Dat heeft uiteraard wel gevolgen voor de Russische economie. Die heeft te lijden onder westerse sancties, maar eerder ook al onder de lage prijzen voor olie en aardgas en een steeds groter wordende kapitaalvlucht. Vandaag liet de centrale bank overigens weten dat ze verwacht dat er dit jaar voor 128 miljard dollar kapitaal uit Rusland zal vertrekken tegenover een eerdere schatting van 90 miljard.

Valt Russische economie in 2015 stil?

Nog vandaag zegt de centrale bank in Moskou dat ze rekening houdt met een situatie waarbij de Russische economie volgend jaar tot stilstand zou komen. Dit jaar zou de groei van het bbp beperkt blijven tot 0,3%, eerder was 0,4% verwacht. Vorig jaar bedroeg de groei in Rusland 1,3%.

Pas in 2017 verwacht de bank dat de economie opnieuw wat zou aantrekken. De bank baseert zich op de verwachte prijzen voor olie en gas, de twee belangrijkste uitvoerproducten van de Russische economie.

President Vladimir Poetin zou wellicht de schuld voor de malaise willen geven aan de westerse sancties, maar feit is dat de neergang van de Russische economie al ingezet was voor de crisis in Oekraïne eind vorig jaar.

Analisten wijzen echter op de limieten van het Russische groeimodel dat vooral gebaseerd was op de export van energie. Plannen van de regering om de economie te diversifiëren zouden halfslachtig of totaal mislukt zijn. 

Vooralsnog heeft de situatie weinig impact op de populariteit van Poetin, maar dat zou snel kunnen veranderen als de modale Russen de crisis beter gaan voelen.