Schoolpremie wordt volgend schooljaar niet afgeschaft

De Vlaamse regering behoudt voor volgend schooljaar de schoolpremie, de toelage die jaarlijks 2,7 miljoen kinderen te beurt valt. Tegen de verwachting in wordt de premie niet meteen afgeschaft. Dat bevestigt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Elk jaar krijgen 2,7 miljoen kinderen en jongeren in augustus een schoolpremie, een toelage bovenop de kinderbijslag van juli. De premie moet de kosten voor de ouders van schoolgaande kinderen drukken. Het exacte bedrag is afhankelijk van de leeftijd en gaat van 20 tot 80 euro.

De toelage verminderde de jongste jaren omdat de federale regering erop bespaarde. Zo daalde het bedrag van de schoolpremie dit jaar opnieuw met 15 procent.

Toch niet afgeschaft

Sinds 1 juli is Vlaanderen echter bevoegd voor de materie. Verwacht werd dat de Vlaamse regering de schoolpremie zou afschaffen. In het Vlaamse regeerakkoord staat letterlijk dat 'leeftijdsgebonden toeslagen bij de kinderbijslag worden afgeschaft'.

In augustus liet minister Vandeurzen nog niet in zijn kaarten kijken, maar nu bevestigt hij dat de schoolpremier voor volgend jaar toch behouden blijft. "We proberen zo veel mogelijk continuïteit te organiseren en de schoolpremie blijft volgend jaar zoals hij vorig jaar was. Op dat punt wordt er niet bespaard", verzekert de minister.