Van Brempt: "Het probleem is de figuur van burgemeester De Wever"

"In plaats van stoere uitspraken te doen, zou hij beter mensen verenigen. Als hij een echte burgervader is, kan hij dat." Dat heeft Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) gezegd in "Vandaag" op Radio 1. Ze meent dat het verloop van de betoging in Antwerpen op 24 november vooral van de houding van burgemeester Bart De Wever (N-VA) afhangt.

Na de nationale betoging in Brussel afgelopen donderdag, blazen de bonden de komende weken in de verschillende provincies van het land verzamelen voor regionale betogingen tegen het beleid van de federale en Vlaamse regering.

Op 24 november is Antwerpen aan de beurt. Gezien de rellen die uitbraken na afloop van de betoging in Brussel, vrezen sommigen dat ook de betoging in Antwerpen in geweld zal uitmonden. De heethoofden in Brussel zouden immers havenarbeiders zijn geweest en zij zullen in Antwerpen opnieuw van de partij zijn.

"Zeker in Vlaanderen is De Wever een schaduwpremier"

Volgens Van Brempt hangt het verloop van de betoging in Antwerpen in hoofdzaak af van de houding van burgemeester De Wever. "Het probleem is de figuur van de burgemeester. Enerzijds is hij leider van de regering. Niet de regering-Michel zit nu in het zadel, wel de regering-De Wever. Zeker in Vlaanderen is hij een schaduwpremier. Kijk maar naar het voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) over cannabis. Meteen werd ze vanuit Antwerpen teruggefloten."

"Anderzijds is hij burgemeester van Antwerpen. Die dubbelrol vormt een probleem. In plaats van stoere uitspraken te doen, zou hij beter mensen verenigen. Als hij een echte burgervader is, kan hij dat. Een burgemeester polariseert niet, maar verenigt."

"Organiseer een betoging waarin families meestappen"

"Als je met de havenarbeiders goeie afspraken maakt en overleg pleegt, kan je problemen vermijden", meent Van Brempt, overigens zelf de dochter van een havenarbeider. Maar wat met de extremisten die keet willen schoppen? "Organiseer een betoging waarin families, partners en kinderen meestappen. De maatregelen van de regering treffen immers niet alleen werknemers, maar ook gezinnen."