Volvo gaat populairste model ook in China maken

Autobouwer Volvo Cars gaat de productie van zijn populairste model XC60 nu ook opstarten in Chengdu, China. Dat schrijft De Tijd. Voor de Belgische vestiging van Volvo Cars in Gent is dat slecht nieuws. De export van de XC60 zal ferm terugvallen, maar begin oktober raakte bekend dat de nieuwe V40 wel in Gent geproduceerd zal worden.

Volvo Cars produceerde sinds november 2013 al een ander model in zijn fabriek in Chengdu, maar daar wordt nu dus de XC60 aan toegevoegd. Daarmee zet Volvo een belangrijke strategische zet. Het speelt onder andere in op de groeiende binnenlandse Chinese vraag.

De aankondiging van Volvo is een tegenvaller voor de fabriek in Gent. Vorig jaar moest daar de productie van de XC60 opgedreven worden door de groeiende vraag uit China. Nu Chengdu zelf begint te produceren, valt de export van de XC60 naar China natuurlijk weg. De XC60 zal in Gent wel nog voor andere markten gemaakt worden.

De V40 is van cruciaal belang voor de fabriek in Gent en zijn 5.000 werknemers. Door de toewijzing van de nieuwe generatie V40-wagens lijkt de toekomst van de fabriek verzekerd tot 2025.