8 Indiase vrouwen overlijden na sterilisatie

Bij een grootschalige sterilisatie zijn in India zeker 8 vrouwen om het leven gekomen. 20 anderen liggen nog in het ziekenhuis. India organiseert in heel het land grootschalige sterilisatie om de bevolkingsgroei tegen te gaan. Wat er dit keer precies fout is gelopen, is nog onduidelijk.

De sterilisatie bij zo'n 83 vrouwen vond zaterdag plaats. In 6 uur tijd werden ze allemaal gesteriliseerd. Pas na de operaties werden de vrouwen ziek en moesten velen van hen weer naar het ziekenhuis. 8 van hen overleefden het niet.

Wat er precies is fout gelopen, moet nog blijken uit de lijkschouwingen, maar dokters ter plaatse spreken van een lage bloeddruk, bloedtekort en bloedvergiftiging. Een Indiase minister spreekt dan weer van "nalatigheid door dokters". Vier dokters zijn al geschorst. De families van de slachtoffers krijgen elk 5.300 euro schadevergoeding.

Sterilisatie is in India een wijdverspreid fenomeen. De overheid zou zelfs quota hebben ingesteld, maar dat wil ze nu niet officieel bevestigen. De sterilisaties moeten de overbevolking in India tegengaan. Ook mannen mogen zich aanbieden, maar het zijn toch vooral vrouwen die zich laten steriliseren. Ze krijgen daar zo'n 7 euro voor, een gemiddeld weekloon in India.