"Als zeer grote vermogens dans ontspringen, is dat onrechtvaardig"

CD&V blijft binnen de regering aansturen op een vermogenswinstbelasting. Maar een wisselmeerderheid met Groen en SP.A om die taks erdoor te krijgen, komt er niet. Dat zegt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten.

Het voorbije weekend liet CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters al verstaan dat zijn partij het idee van een vermogenswinstbelasting genegen blijft. Dat is niet in dovemansoren gevallen bij de oppositie: SP.A en Groen stelden de christendemocraten prompt voor om via een wisselmeerderheid de maatregel erdoor te krijgen.

"Het is een publiek geheim dat wij vóór een vermogenswinstbelasting zijn", zegt Verherstraeten in "De ochtend". "Als de zeer grote vermogens de dans ontspringen, is dat onrechtvaardig. Maar rechtvaardige fiscaliteit is te belangrijk om er politieke spelletjes mee te spelen. Als mijn partij hierover discussieert, zal dat binnen de meerderheid zijn."

Verherstraeten wijst erop dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zelf heeft gezegd geen tegenstander te zijn van een taks op de zeer grote vermogens als die middelen aangewend worden voor een verdere loonlastenverlaging. "Dat lijkt mij een goede piste te zijn. Als de minister van Financiën een belastinghervorming wil op basis van die principes, dan heeft hij in ons een bondgenoot."

Al weet de Kamerfractieleider zelf ook dat een vermogenswinstbelasting niet voor meteen zal zijn. "Het zal niet voor de begroting 2015 zijn, die wordt nu immers ingediend. Maar daarin zitten onder meer ook al de beurs- en kaaimantaks. Wat de toekomst brengt, is onvoorspelbaar, maar wij blijven beschikbaar om te praten over een vermogenswinstbelasting."