"Geen betoging op 24/11 in Antwerpen, wel staking"

Op de provinciale actiedag van de vakbonden op 24 november in Antwerpen zal er geen betoging zijn, alleen stakersposten bij bedrijven. Dat zegt Dirk Schoeters, gewestelijk secretaris van ABVV-Antwerpen. De voorbije dagen werd nochtans zowel door de dokwerkers als door enkele politici over een betoging gesproken.
Een betoging zoals in Brussel vorige week, komt er dus niet in Antwerpen.

Het waren de dokwerkers die waarschuwden voor "grimmigheid" op de Antwerpse actiedag op 24 november. "Dat zal een ander paar mouwen zijn. We zijn dan in onze thuishaven en ik vrees dat het er grimmiger zal aan toegaan dan in Brussel, waar we nog braaf zijn blijven meelopen", klonk het. Waarop de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) waarschuwde dat hij de betoging op 24 november in zijn stad niet uit de hand zou laten lopen. Ook Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) had het over een betoging, en beklemtoonde dat het verloop daarvanzou afhangen van de houding van burgemeester De Wever.

Maar nu blijkt dat er helemaal geen betoging is gepland in Antwerpen. "24 november is een stakingsdag, waarbij we piketten zetten aan bedrijven", zegt Dirk Schoeters van het ABVV in "De ochtend". "Er is géén betoging gepland, dat is zo afgesproken in het gemeenschappelijk vakbondsfront en dat is ook zo gecommuniceerd met de politie."

Kan iedereen dan rustig zijn auto laten staan in het centrum of langs de kaaien, zonder angst voor vandalisme? "Ik kan niet vooruitlopen op de feiten, maar we proberen er een correcte en verantwoordelijke stakingsdag van te maken. We willen het brede verzet op een duidelijke, maar waardige manier uiten. Donderdag zitten we daarover samen met de politie."