"Ik wil die vrouwen een stem geven"

"Wat kunnen we leren van de kracht van vrouwen uit het Zuiden?" is een van de vragen die het Vrouwen Overleg Komitee, dat vandaag voor de 43e keer zijn Vrouwendag organiseert, stelt. Armoede staat dan ook centraal. Oxfam-ambassadrice Kristin Davis, vooral bekend als de ietwat sullige Charlotte uit "Sex and the City", reisde de afgelopen 10 jaar de wereld af om armoede, vooral bij vrouwen en kinderen, een gezicht te geven. "Ze is een kampioene voor kwetsbare vrouwen", klinkt het bij de hulporganisatie.
AP2008

"Vaak zijn deze vrouwen alleen, nadat hun mannen gestorven zijn. Ik wil me vooral inzetten voor vrouwen die toevallig in een wereld leven waar ze geen mogelijkheden hebben om iets te bereiken of waar ze zich gewoonweg geen schoolse activiteiten kunnen veroorloven", aldus de nu 49-jarige Davis eind 2011 op nieuwszender CNN.

"Of het nu eigen kippen zijn die je verzorgt, of halsbanden die je maakt, het zijn dergelijke dingen die vrouwen kracht geven. Zeker voor vrouwen is het belangrijk om zichzelf te kunnen onderhouden, het verandert hun leven compleet. Zo kunnen deze vrouwen hun kinderen zelf opvoeden en sturen ze hen makkelijker naar school. Wat dan weer positief is voor de volgende generatie."

Dat de thematiek van armoede en vrouwen haar nauw aan het hart ligt, wordt vooral ondersteund door het feit dat, of het nu op CNN, BBC of een andere zender is, ze het vaak moeilijk heeft haar tranen te verbergen wanneer ze erover geïnterviewd wordt. Na een vluchtelingenkamp in Somalië bezocht te hebben, reageerde ze bijvoorbeeld erg emotioneel: "Zoiets moet helemaal niet gebeuren. Wij kunnen dit veranderen. Daar moeten we van blijven uitgaan. Gelukkig zijn er mensen die verandering willen brengen."

AP2010

lees ook