"Jongenstoilet, meisjestoilet én een toilet voor iedereen"

De Nederlandse holebibelangenvereniging COC en Transgender Netwerk Nederland (TNN) pleiten voor genderneutrale wc's op middelbare scholen. Om de aandacht daarop te vestigen is er morgen een actie op 100 Nederlandse middelbare scholen. Leerlingen zullen dan stickers hangen die aangeven dat de toiletten er zijn voor iedereen.

COC en TNN geven aan dat heel wat transgenders het moeilijk hebben op school. Ze moeten elke dag kiezen of ze naar een jongens- of meisjestoilet gaan. Vaak zijn ze bang en houden hun plas een hele dag op om dan thuis naar toilet te gaan.

Daarom vragen de belangenverenigingen naar jongenstoiletten, meisjestoiletten én genderneutrale wc's (of "wc's voor iedereen"). Toiletten alleen voor transgenders zouden dan weer stigmatiserend werken.

Met de nationale wc-actie wordt ook gevraagd om scholen "transvriendelijker" te maken. Zo kan er bijvoorbeeld gelet worden op de omkleedfaciliteiten tijden de lessen lichamelijke opvoeding en de administratieve afhandeling bij naam- en geslachtsregistratie.