"We hebben nu ook een burgemeester die met ons is"

De problemen tussen de politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene en burgemeester Yvan Mayeur (PS) zouden van de baan zijn. Dat zegt althans korpschef Guido Van Wymersch na een overleg vanmiddag met Mayeur. "Dit is een nieuw begin. Ik denk dat we nu ook een burgemeester hebben die ook met ons is", sprak Van Wymersch honderden agenten toe die protesteerden voor het stadhuis.
Jonas Roosens

Van Wymersch sprak anderhalf uur met Mayeur in het stadhuis. Daar gaven misnoegde agenten een brief af aan de burgemeester (foto boven). In die brief schrijven de agenten dat ze zich na de nationale betoging van vorige week niet gewaardeerd voelden door Mayeur. "We werden niet bedankt voor het geleverde werk en voor de getoonde moed, het honderdtal politieagenten dat gewond raakte bij deze belachelijke confrontaties kon niet rekenen op enige compassie."

Verbazing en onbegrip ruimden plaats voor woede, klinkt het verder, nadat Mayeur in de pers ook nog zijn misprijzen had getoond. Mayeur zei onder meer dat diegenen die zich stoorden aan zijn aanpak een andere politiezone moesten zoeken. In de brief zetten de agenten overigens opnieuw enkele vraagtekens bij die aanpak.

"U hebt een goede politie, meneer Mayeur. En deze politie vraagt niet anders dan met u vooruit te gaan. Misschien is het vandaag het goede moment om uw vooroordelen aan de kant te schuiven, een stap naar ons toe te zetten, en te bekijken hoe we, samen, in de toekomst zouden kunnen werken in het belang van de Brusselaars en van de fundamentele vrijheden die in dit land gegarandeerd zijn", besluiten de agenten in de brief.

Jonas Roosens

Ruim 300 agenten zetten hun misnoegen kracht bij door aan het stadhuis te protesteren. Zo werden aan de ingang verdedigingsschilden, die tijdens de betoging vernield werden of stuk raakten, neergelegd.

Uiteindelijk kwam Van Wymersch na het overleg met Mayeur terug met de boodschap dat het conflict van de baan is en dat de agenten antwoorden zullen krijgen op hun vragen via het intranet (bedrijfsnet, red.). "Dit is een nieuwe start, een nieuw begin. Ik denk nu dat we nu ook een burgemeester hebben die ook met ons is", sprak Van Wymersch de agenten en pers kort toe.

NSPV vindt dat korpschef te snel oordeelt

Politievakbond NSPV vindt de boodschap van korpschef Van Wymersch te optimistisch. "De malaise dateert niet van gisteren, maar is stelselmatig gegroeid bij de aanstelling van Mayeur. De korpschef zit in een situatie van hamer en aambeeld. De burgemeester wil plots een andere koers vragen, dewelke is nog niet bekend. De basis mort luider en luider. Dat is dus allesbehalve een comfortabele positie voor de korpschef", stelt Gert Cockx van het NSPV.

Volgens Cockx zet de houding van Mayeur vooral kwaad bloed bij het korps. "Een houding waarbij hij altijd kritiek geeft op het korps in zijn geheel, hij vindt het nooit goed genoeg." Mayeur zou ook erg wantrouwig zijn tegenover de eigen politietop. "Om de haverklap wil hij dat iemand wordt verplaatst omdat hij die niet vertrouwt. Maar meer uitleg daarover geeft hij dan niet", luidt het.

Mayeur stuurt gewonde agenten bedankingsbrief

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft eerder al gereageerd op de kritiek. Hij gaat alle politieagenten die gewond zijn geraakt bij de rellen in Brussel een bedankingsbrief sturen. Hij gaat ook onderzoeken of de uitrusting van de politie voldoende is.