"Wereld wordt gevoelloos voor vluchtelingenstroom"

Het Vluchtelingenprogramma van de Verenigde Naties trekt aan de alarmbel voor de vluchtelingen uit Syrië en Irak. Volgens de VN zijn ze al met 13,6 miljoen, fors meer dan eerdere schattingen. Bovendien droogt de geldstroom stilaan op en dat met de koude wintermaanden voor de boeg.

De oorlog in Syrië duurt al meer dan drie jaar en met de opmars van de extremistische gewapende groepering Islamitische Staat in Irak en Syrië is die oorlog alleen maar ingewikkelder en bloediger geworden. Zo vechten in Syrië niet alleen het regeringsleger van de Syrische leider Bashar al-Assad tegen de rebellen, ze vechten ook tegen IS, die op hun beurt weer tegen de rebellen vechten.

Al die gewapende conflicten hebben heel wat vluchtelingenstromen op gang gebracht. De Verenigde Naties heeft nu berekend dat sinds de start van de oorlog in Syrië al 13,6 miljoen vluchtelingen op de vlucht zijn in Irak en Syrië zelf of naar landen daarbuiten. Dat is veel meer dan tot nu toe werd geschat.

Miljoenen euro's nodig

Het Vluchtelingenagentschap van de VN klaagt het gebrek aan hulp aan. "Het equivalent van de bevolking van Londen is op de vlucht en de wereld lijkt gevoelloos te worden voor de vluchtelingenstroom", zegt Amin Awad, de directeur voor het Midden-Oosten.

Awad klaagt vooral het gebrek aan steun aan. Zo komt de VN nog zeker 47 miljoen euro tekort om zo'n 1 miljoen vluchtelingen voor te bereiden op de koude wintermaanden. Daardoor moeten er prioriteiten worden gesteld. Zo worden eerst de mensen geholpen in koudere gebieden, de zwaksten eerst.

Ook het Wereldvoedselprogramma luidt de alarmbel. Zij hebben nog 261 miljoen euro nodig voor operaties in Syrië en dat voor het einde van 2014 alleen al. Door het geldtekort werden rantsoenen voor 4,25 miljoen mensen teruggeschroefd en komt er mogelijk zelfs een onderbreking van de hulp aan vluchtelingen.

Wie vlucht naar waar?

  • 7,2 miljoen mensen zijn op de vlucht binnen Syrië
  • 3,3 miljoen mensen zijn Syrië ontvlucht
  • 2,9 miljoen mensen zijn op de vlucht binnen Irak
  • 190.000 mensen zijn Irak ontvlucht


De grote meerderheid van de vluchtelingen uit Syrië trekt naar Libanon, Jordanië, Irak en Turkije, maar veel van die landen zitten zelf al aan het einde van hun Latijn. De VN zegt ook dat de Europese landen meer inspanningen moeten leveren en ook hun grenzen moeten openen.