Europees Hof legt "sociaal toerisme" aan banden

Lidstaten van de Europese Unie zijn niet verplicht om sociale uitkeringen te geven aan werkloze steuntrekkers uit andere EU-landen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Naar de uitspraak werd uitgekeken door verschillende EU-landen waar er een stevig debat woedt over migratie, vooral uit Oost-Europese landen.

De aanleiding van de beslissing was een rechtszaak over een Roemeense vrouw die in Duitsland een uitkering aangevraagd had. De vrouw had nog nooit gewerkt en ze was dat ook in Duitsland niet van plan. Het Europees Hof heeft nu beslist dat EU-landen in zulke gevallen steun mogen weigeren.

De Europese Commissie is tevreden met de uitspraak. "Er is nu meer duidelijkheid voor EU-burgers", klinkt het. "De grondregel van vrijheid van verkeer, betekent niet "het recht op vrije toegang tot het sociale systeem van de lidstaten."