Filmpje met gebarentaal wint taalwedstrijd "Woordslam"

Radiozender MNM en de uitgever Van Dale hebben jongeren uitgedaagd om in een filmpje zo creatief mogelijk om te gaan met taal en meertaligheid. Uiteindelijk schoot een filmpje in gebarentaal de hoofdvogel af.

Radiozender MNM en Van Dale Uitgevers hebben "Zij zwijgt", de inzending van vijf leerlingen van het derde jaar aan het Klein Seminarie in Hoogstraten, uitgeroepen tot winnaar van de eerste editie van WoordSlam. Opmerkelijk, want het filmpje is volledig opgenomen in gebarentaal.

"Zij zwijgt" is een gedicht dat gemaakt werd door vijf leerlingen in het kader van de lessen Nederlands. De jongeren kozen voor gebarentaal omdat dit ook een taal is die vaak op de achtergrond verdwijnt. Met het filmpje probeerden ze het bestaan van die taal in de verf te zetten.

Het zilver gaat naar "De ijzige blik", een gedicht van Bob Anthonis (17) uit Gent.

Het brons gaat naar "Beatboxrap" van de leerlingen van het tweede middelbaar van het DvM HTB in Aalst. Alle geluiden en klanken in het filmpje worden geproduceerd door de leerlingen zelf. Er komen dus geen instrumenten aan te pas.