Koeltorens kunstmestfabriek ADP liggen aan oorsprong legionella-uitbraak

De koeltorens van de kunstmestfabriek ADP liggen aan de basis van de legionella-uitbraak in Portugal. De koeltorens van het Belgische bedrijf Sovay, die in de buurt gelegen zijn, hebben er niets mee te maken. Dat heeft de minister van Milieu van Portugal meegedeeld.
AFP ImageForum

De afgelopen 3 dagen raakten 233 mensen besmet met de legionellabacterie. 5 mensen overleefden het niet. 

Gisteren begonnen de Portugese autoriteiten een onderzoek naar de bron van de besmetting. Eerst werd gedacht dat de bron lag bij een waterzuiveringsinstallatie. Dat bleek niet het geval te zijn. Uit voorzorg werden wel alle zwembaden en andere openbare waterinstallaties gesloten.

De koeltorens van de fabrieken in de buurt van Vila Franca de Xira werden ook onderzocht. Zowel in het koelwatersysteem van het Belgische concern Solvay als in dat van twee andere bedrijven werd de legionellabacterie aangetroffen. Daarop werden het waterkoelingssysteem en de koeltorens van de fabrieken buiten werking gesteld.

De minister van milieu van Portugal heeft nu gemeld dat de koeltorens van de kunstmestfabriek ADP aan de basis liggen van de besmetting.