Loodsen vrezen risico's ebola via Vlaamse zeehavens

De loodsen vrezen voor de risico's van ebola via de Vlaamse zeehavens. Dat meldt de Beroepsvereniging van Loodsen. De Vlaamse havens zijn volgens de beroepsvereniging verre van waterdicht voor een eventuele besmetting.

"De loodsen lopen daarbij een beduidend risico bij de uitoefening van hun beroepsactiviteiten", luidt het. "Bijna dagelijks worden de Vlaamse havens aangelopen door schepen uit West-Afrika. Niet zelden zijn deze schepen ettelijke dagen of weken onderweg voor ze de Belgische kust bereiken, waar loodsen aan boord van deze schepen gaan om de veilige navigatie vanop zee naar de haven te waarborgen."

Verschillende loodsen van alle korpsen komen tijdens de uitoefening van hun beroepstaken gedurende minimaal acht uur in nauw fysiek contact met de bemanning van de in- en uitgaande vaartuigen. "Dat gebeurt onder meer bij het aan boord komen met de matrozen op dek en tijdens de navigatie met de kapitein en de stuurlui. Niet zelden krijgen zij een maaltijd met koude of warme dranken aangeboden en daardoor is er eveneens nauw contact met het keukenpersoneel", aldus de beroepsvereniging van loodsen.

Door dit nauw fysiek contact met de bemanning vreest de beroepsvereniging dat de loodsen een risico lopen moest een van deze bemanningsleden symptomen van ebola vertonen of ziek worden tijdens de beloodsing.

"De Medical Declaration of Health die deze dagen door Saniport vereist wordt en die garant moet staan voor de veiligheid van de loodsen en de volksgezondheid is op dit moment slechts een verklaring op eer vanwege de kapitein en zijn bemanning", luidt het nog.