Vliegtuigje met "ontslag Hollande" boven gedenkteken WOI

Een sportvliegtuigje met een spandoek "Hollande démission" (Hollande ontslag) heeft vanmorgen boven een monument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog gecirkeld. Het gedenkteken in Ablain-Saint-Nazaire in Frankrijk is vandaag ingehuldigd door de Franse president François Hollande.
ALAIN JOCARD

Zelf heeft Hollande het schouwspel gemist, want hij was nog niet aangekomen toen het vliegtuigje zijn optreden ten beste gaf. Maar de ordediensten hadden het wel snel in de gaten en twee helikopters slaagden erin het vliegtuigje uit de buurt te krijgen.

De actie is op Twitter opgeëist door David Van Hemelryck, de leider van een groepje dat zichzelf "Hollande démission" gedoopt heeft en dat actief is sinds de massamanifestaties in 2013 tegen het homohuwelijk dat door Hollande is goedgekeurd. De actie wordt druk becommentarieerd op Twitter, maar de meesten weten Van Hemelrycks demarche niet echt te smaken (zie tweet onderaan).