VS en China schaffen douanerechten op technologie af

China en de Verenigde Staten schaffen de douanerechten op technologische producten af. Dat zijn ze overeengekomen op de APEC (Asia Pacific Economic Cooperation)-top in Peking. De Chinese president Xi Jinping wil de vrije handel bevorderen tussen de landen aan de Stille Oceaan en de rol van China in de regio vergroten.

Jinping spreekt van een "historische stap". Op termijn zou het afschaffen van de douanerechten kunnen leiden tot een prijsdaling voor producten als gps-toestellen, medische apparatuur en halfgeleiders. Jinping beklemtoonde dat er meer samenwerking nodig is tussen de 21 deelnemende landen, samen goed voor 40 procent van de wereldbevolking en 60 procent van de globale economie.

De nieuwe president doet er alles aan om China's rol en prestige in de regio te vergroten. Zo werd speciaal voor de top een nieuw futuristisch complex gebouwd in de heuvels ten noorden van Peking. Fabrieken in de wijde omgeving liggen stil om de smog tot een minimum te beperken. Alle deelnemers aan de top kunnen uitzonderlijk toch op Facebook en Twitter.

MH17 ter sprake

In de rand van de top sprak ook de Australische premier Tony Abbott met de Russische president Vladimir Poetin. Het gesprek ging over de vliegtuigcrash met de MH17 boven Oekraïne. Daarbij vielen ook 38 Australische slachtoffers. Poetin zei dat de Oekraïense overheid verantwoordelijk is voor de ramp. Beide leiders waren het er over eens dat er een grondig onderzoek moet komen.