Wapenstilstand herdacht onder Menenpoort en bij graf Onbekende Soldaat

Vandaag wordt op verschillende plaatsen in ons land Wapenstilstand herdacht, het einde van Eerste Wereldoorlog. In Ieper weerklonk even na 11 uur een speciale Last Post. Koning Filip woonde een plechtigheid bij in Brussel aan het graf van de Onbekende Soldaat.

In Ieper verzamelden tal van prominenten uit binnen- en buitenland onder de Menenpoort voor de Last Post-ceremonie. Burgemeester Jan Durnez werd geflankeerd door Vlaams minister-president Geert Bourgeois, voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans en provinciegouverneur Carl Decaluwé. Ook tal van ambassadeurs uit het Gemenebest waren aanwezig. In korte toespraakjes van onder meer de voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie werd vooral een vredesboodschap meegegeven.

Vertegenwoordigers van de katholieke en protestantse kerk luidden de klaroenblazers in die met de Last Post de menigte muisstil kreeg. Daarna volgde een indrukwekkend lange stoet van kransleggers. Vlaams minister-president Bourgeois mocht de eerste van tientallen kransen leggen. De ceremonie werd besloten met vallende poppyblaadjes en het Belgische volkslied. Om 16.30 uur is er nog een herdenkingsconcert in de Sint-Maartenkathedraal en om 20 uur uiteraard de conventionele Last Post-ceremonie.

Koning Filip legt krans neer bij graf Onbekende Soldaat

Koning Filip heeft deze voormiddag hulde gebracht aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen en aan de Belgische militairen die sinds 1945 om het leven gekomen zijn bij vredesoperaties. De vorst legde een bloemenkrans neer aan het graf van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom in Brussel. Hij nam ook een minuut stilte in acht. Enkele honderden mensen woonden de ceremonie bij, die rimpelloos verliep.

Nadat koning Filip de bloemenkrans had neergelegd, klonken 21 saluutschoten en groette de vorst de verschillende aanwezige oudstrijdersverenigingen en onderhield hij zich kort met enkele veteranen. Ook de vertegenwoordigers van de wetgevende, uitvoerende en gerechtelijke machten in ons land legden bloemenkransen neer, net als vertegenwoordigers van politie, defensie, de Navo en buitenlandse strijdkrachten in België.

Bij zijn aankomst had koning Filip al de vier militaire detachementen gegroet die aanwezig waren bij de ceremonie. Het ging om het 4e bataljon Genie uit Hamy, een detachement van het Operationeel Commando van de Marine uit Zeebrugge, een detachement van de 1e Wing uit Koksijde en een detachement van het 3e Element Medische Interventie uit Marche-en-Famenne.

Vannamiddag vindt in het federaal parlement nog een herdenking plaats van de wapenstilstand. 500 kinderen uit de verschillende provincies zullen er verschillende oudstrijders ontmoeten.

Nicolas Maeterlinck