Wetenschappers in beroep vrijgesproken voor aardbeving L'Aquila

In Italië zijn enkele wetenschappers in beroep vrijgesproken, die eerder veroordeeld waren omdat ze de aardbeving in L'Aquila niet hadden zien aankomen. Die aardbeving in 2009 kostte het leven aan meer dan 300 mensen.

De zes specialisten in aardbeving zijn lid van de commissie "Grote Risico's". Zij werden in oktober 2012 schuldig bevonden aan "doodslag door nalatigheid" en kregen zes jaar cel.Die veroordeling leidde tot veel misnoegdheid in wetenschappelijke kringen. Wetenschappers en de verdediging wijzen erop dat de wetenschap nog niet in staat is grote aardbevingen te voorspellen.

Zonder uitleg te geven meende het hof van beroep nu dat de wetenschappers geen misdrijf hadden begaan. De uitleg zal in principe pas na enkele maanden komen, waarna het parket nog naar het Hof van Cassatie kan trekken.

De enige uitzondering van algemene vrijspraak betreft vicedirecteur Bernardo de Bernardinis van de Civiele Bescherming, eveneens deel uitmakend van de Commissie en die in eerste aanleg eveneens tot zes jaar was veroordeeld. In beroep kreeg hij twee jaar voor de dood van sommige slachtoffers, terwijl er vrijspraak was voor het overlijden van anderen. Zonder ook de motieven voor die beslissing te geven, heeft het hof de straf opgeschort.