3 miljard boete voor manipulatie door grootbanken

Citibank, HSBC, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland en het Zwitserse UBS, dat zijn de vijf grootbanken die een monsterboete kregen van de autoriteiten in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Zij werkten samen om de wisselkoersten te manipuleren.

"De markt kan enkel werken als mensen er vertrouwen in hebben dat de benchmarks voor wisselkoersen eerlijk bepaald worden. En niet gecorrumpeerd door de manipulatie van enkele van 's wereld grootste banken."

Het commentaar van de Amerikaanse toezichtshouder CFTC was bepaald niet mals. Het moest verklaren waarom de vijf grootbanken net een boete van 1,4 miljard dollar is opgelegd. Samen met een vergelijkbare boete - 1,7 miljard dollar- in het Verenigd Koninkrijk, waar meteen een record gevestigd werd. 

Ook daar was de veroordeling van de banken scherp. "Wij ondernemen vandaag deze actie omdat de banken het vertrouwen in het financiële systeem van het Verenigd Koninkrijk ondergraven en haar integriteit op het spel zetten."

Vorig jaar kwam aan het licht hoe de vijf banken de wisselkoersen manipuleerden. Bleek dat topmedewerkers van verschillende banken met elkaar communiceerden, meer dan eens via geheime chatrooms, om de wisselkoersen te manipuleren. 

Vaak gebruikten ze daarbij ook vertrouwelijke informatie van hun klanten. En alles gebeurde onder codenamen als "de drie musketiers" of "the A-team".

Het gaat hier over het circuit waarin banken en andere financiële bedrijven onderling valuta kochten en verkochten. In die markt wordt elke dag voor 5,3 biljoen dollar verhandeld.

De banken zelf reageerden ook al op de monsterboetes, allemaal in dezelfde richting. Allemaal zeggen ze het gedrag van hun werknemers niet te tolereren en dat er actie is ondernomen. Even werd ook gedacht dat de Bank of England op de hoogte was van de manipulatie, maar die is daarvan vrijgesproken.