"Belgen trots op mij? Ze noemen een belasting naar mij"

Marc Coucke zwengelde in zijn eentje de discussie rond een meerwaardebelasting in België aan. Hij verkocht vorige week zijn bedrijf Omega Pharma en verdient daar zelf meer dan een miljard euro aan. Vooral het feit dat dat geld onbelast is, veroorzaakte heel wat commotie. In "Reyers laat" zegt Coucke dat hij geschrokken is van de kritiek, maar dat de schatkist er sowieso beter van wordt.

Volgens Marc Coucke was het vooral een zaak van timing. Er was de nationale betoging, de zaak rond de belastingperikelen in Luxemburg en de besparingspolitiek van de verschillende regeringen. "Door de timing van de deal lag de nadruk op dat ene aspect, maar ik denk toch dat ik het fantastisch gedaan heb", reageert Coucke.

"In de Verenigde Staten (nvdr.: Omega Pharma werd overgenomen door een Amerikaans bedrijf) waren ze enthousiast. "Ze zullen wel trots op je zijn in België", zeiden ze daar. Nee, zei ik, ze hebben een belasting naar mij genoemd." (nvdr.: de Coucketaks)

Een discussie rond een meerwaardebelasting vindt Coucke gezond, maar hij waarschuwt voor de gevolgen. "België is een klein land in een heel grote wereld, je moet jezelf positioneren. Vermogenswinst is het enige waar we niet op belast worden. Als je dat ook gaat belasten, gaat het vermogen vertrekken uit België."

"Ik ben geschrokken van de reacties, maar Omega Pharma blijft een mooi verhaal. Het is een mooi einde, ook voor de Belgische schatkist, want Omega Pharma blijft heel veel lasten betalen in België."

En wat gaat Coucke met het verdiende geld doen? "Zo'n 800 à 900 (kleine) ondernemers hebben mij de afgelopen dagen al gecontacteerd. Ze vragen mij om hulp, om kapitaal. Ik ga nu een structuur uitbouwen, om het te investeren in de economie. Ik denk dat dat het beste is wat ik kan doen."