"Eenpersoonskamer wordt steeds moeilijker betaalbaar"

De kostprijs voor een eenpersoonskamer in het ziekenhuis blijft verder stijgen. Vooral bij bevallingen wordt dit problematisch. Dat zegt het christelijke ziekenfonds CM op basis van een onderzoek van 1,4 miljoen ziekenhuisfacturen van het jaar 2013. Uit het onderzoek blijkt ook dat een gemeenschappelijke kamer in het voorbije decennium beter betaalbaar werd. Met een 8-puntenplan wil CM de factuur voor de patiënt ook in eenpersoonskamers betaalbaar houden.

De voorbije 10 jaar werd de gemiddelde factuur in een kamer voor twee of meer personen een kwart goedkoper: van 376 euro in 2004 naar 281 euro in 2013. Maar de rekening voor een eenpersoonskamer steeg in dezelfde periode wel bovenop de inflatie van 1.284 naar 1.391 euro, dat is 8 procent meer. In diezelfde periode stegen de ereloonsupplementen van de artsen zelfs met 44 procent. Deze forse stijging werd dan weer verzacht door de daling van de kosten voor medisch materiaal.

CM-voorzitter Marc Justaert maakt zich zorgen over de evolutie van de factuur in eenpersoonskamers. "De jaarlijkse stijging van gemiddeld bijna een procent bovenop de index, betekent dat de keuze voor een eenpersoonskamer voor heel wat mensen steeds minder evident wordt", zegt Justaert. Vooral bij de bevallingen, waarbij zeven op de tien ouders voor een eenpersoonskamer kiezen, wordt dit problematisch.

8-puntenplan

Met een 8-puntenplan pleit CM voor een eerlijke ziekenhuisfactuur, zowel voor de patiënten, artsen als de ziekenhuizen. Die punten variëren van een beperking van de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers tot 100 procent van het officieel honorarium tot een correcte en transparante financiering van de ziekenhuizen die de verpleegkundige zorg en andere personeelskosten beter dekt.