"Franse en Spaanse interesse voor Belfius"

Volgens De Tijd is er uit verschillende hoeken interesse voor de overname van de Belgische staatsbank Belfius. Onlangs zouden Société Générale en Banco Santander zich hebben aangemeld, "al reikt de interesse naar verluidt tot in Azië en de Verenigde Staten".

Het was minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) die een en ander in gang zette toen hij zei dat hij een privatisering van Belfius wel zag zitten, op voorwaarde dat de timing goed zit. Wat later zei de gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, dat België één grootbank te veel heeft.

De uitspraken hebben buitenlandse kandidaten voor een overname wakker gemaakt. Volgens De Tijd reikt de interesse zelfs tot in Azië en de VS. Onlangs zouden Société Générale en Banco Santander zich hebben aangeboden. De Spanjaarden waren ook al geïnteresseerd toen Dexia, de vroegere moeder van Belfius, in 2011 ter ziele ging.

De Belgische overheid zou het geld voor Belfius best kunnen gebruiken in budgettair moeilijke tijden, maar toch zal Belfius niet meteen van de hand worden gedaan. Er zijn daarvoor nog enkele obstakels, zoals de vergoeding voor de Arco-coöperanten, en er is ook nog de timing waarover Van Overtveldt eerder sprak.