Agentschap Onroerend Erfgoed schrapt tijdschriften M&L en Relicta

Vanaf 1 januari 2016 zal het agentschap Onroerend Erfgoed de wetenschappelijke tijdschriften Monumenten, Landschappen en Archeologie (M&L) en Relicta niet meer zelf uitgeven. Dat bevestigt de woordvoerder van het agentschap.

M&L is een tweemaandelijks tijdschrift waarin overheden en externe specialisten informeren over de wereld van monumenten, landschappen, archeologie en erfgoedzorg in Vlaanderen. Relicta is het tijdschrift voor wetenschappelijk onderzoek op het vlak van archeologie, bouwkundig erfgoed en landschap.

"Net als alle entiteiten van de Vlaamse overheid, moet het agentschap Onroerend Erfgoed de gevraagde besparingen uit het nieuwe regeerakkoord realiseren", verduidelijkt woordvoerder Valerie Evers. "Het regeerakkoord vraagt dat we ons met minder mensen focussen op de kerntaken en die optimaliseren. Daarom heeft het directieteam van het agentschap Onroerend Erfgoed beslist om wetenschappelijke tijdschriften niet meer zelf uit te geven."

Het agentschap Onroerend Erfgoed wil wel benadrukken dat het de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek en zijn werking zal blijven delen, net als de bijdragen aan de onroerend erfgoedzorg. Het agentschap wil verder met private partners publiceren, zoals in het verleden met "De oudste ronde van Vlaanderen" en "De OLV-basiliek van Tongeren. Een ontzettend lang verleden" (in samenwerking met Davidsfonds), een kleuterboek over archeologie (in samenwerking met Clavis), en de oeuvrecatalogus van Renaat Braem in coproductie met ASA.

Het agentschap start in 2015 met een toekomstproject om kennisdeling en gerichte communicatie over het onroerend erfgoedbeleid en de beleidsuitvoering in Vlaanderen verder te zetten. "We zullen dat doen in samenwerking met anderen, onder andere academici, die in Vlaanderen betrokken zijn bij het onderzoek over onroerend erfgoed", aldus nog het agentschap.