Amerikaanse senator wil auteursrechten aan homohuwelijk koppelen

In de VS heeft een Democratische senator een wetsvoorstel ingediend dat de erfenis van auteursrechten tussen getrouwde koppels van hetzelfde geslacht moet stroomlijnen. Door een hiaat in de huidige wetgeving, loopt de langstlevende partner momenteel het risico de inkomsten uit auteursrechten te mislopen.

Hoewel koppels van hetzelfde geslacht inmiddels in een meerderheid van de Amerikaanse staten kunnen trouwen, is dat nog steeds niet toegestaan in heel wat andere staten. Dat heeft gevolgen voor het erfenisrecht, ook wanneer auteursrechten in het geding zijn.

Als een homokoppel trouwt in een staat die het homohuwelijk erkent en vervolgens naar een staat verhuist die dat niet doet, riskeert de langstlevende partner inkomsten uit auteursrechten te mislopen.

De Democratische senator Patrick Leahy dient daarom een wetsvoorstel in dat met deze lacune komaf moet maken. Het voorstel houdt in dat niet langer wordt gekeken wààr een echtpaar woont wanneer een partner die houder is van auteursrechten overlijdt, maar louter wordt nagegaan of het echtpaar ergens in de VS wettig was getrouwd. Op die manier is de langstlevende partner altijd zeker dat zij of hij de auteursrechten erft, ook als het een homokoppel betreft.