B-Fast gaat met mobiel laboratorium naar Guinee

Het Belgische urgentieteam B-Fast gaat met een mobiel laboratorium naar Guinee om te helpen in de strijd tegen ebola. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aangekondigd. Het team zal wel pas vertrekken als het Franse leger de veiligheid ter plaatse kan garanderen.

Het laboratorium dat wordt ingezet, is B-Life, een licht, mobiel en snel inzetbaar labo waarin bloedstalen kunnen worden geanalyseerd om na te gaan of ze besmet zijn met ebola. Het achtkoppige team dat het bemant, zou twee maanden ter plaatse blijven. Daarna kan het labo eventueel worden overgedragen aan een andere organisatie voor een verlengd gebruik.

Bij de acht teamleden zijn o.a. een specialist infectieziekten en verpleegkundigen. Zij zullen pas vertrekken als het Franse leger garanties kan geven voor hun fysieke veiligheid en de eventuele evacuaties bij gevaar of besmetting. De Belgische en Franse veiligheidsdiensten zijn daarover nog in overleg.

"Inderdaad niet de eerste rol van B-Fast"

De aanwezigheid van B-Fast in de door ebola getroffen gebieden staat al sinds de uitbraak van de epidemie ter discussie. Tegenstanders zeggen dat het team niet toegerust is voor het werk op lange termijn dat hier vereist is.

Minister Vandeput en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) erkennen dat een dergelijke operatie eigenlijk niet de eerste rol is van B-Fast, maar ze wijzen op het voordeel van de snelle ontplooiing, zeker in combinatie met een C-130 van Defensie voor het transport naar Guinee.