Bin Laden-schutter was voorbereid op "enkele reis"

“Hoe meer we trainden, hoe meer we beseften dat het een enkele reis zou worden.” Dat heeft de man gezegd die beweert dat hij Osama bin Laden heeft doodgeschoten. Ex-marinier Robert O’Neill klapte uit de biecht in een interview dat gisteren werd uitgezonden door de Amerikaanse zender Fox News.

Toen het team om Bin Laden te pakken werd samengebracht, werd er nog niet duidelijk gezegd wie hun doelwit zou worden. Aanvankelijk vermoedden de mariniers dat ze de Libische leider Khadhaffi moesten gaan halen, maar gaandeweg begonnen ze te beseffen dat het wel om Bin Laden moest gaan.

Toen dat bevestigd werd “dachten we dat we niet meer zouden terugkeren", zei O'Neill in het interview met Fox. “We zouden sterven als het huis van Bin landen ontplofte, of als we er te lang zouden blijven, zouden we opgepakt worden door de Pakistani’s en de rest van onze nog korte levens in een Pakistaanse cel zitten. We zouden omkomen, maar het zou het waard zijn.”

Uiteindelijk keerde O’Neill toch behouden terug naar de VS nadat Bin Laden werd omgebracht. Het duurde dan nog een tijd voor hij besefte wat hij precies had gedaan. “Het was onwerkelijk en moest nog een hele poos indalen.”

Het beste of het slechtste?

Toen het besef er uiteindelijk toch kwam, begon de 38-jarige O’Neill zich af te vragen of dit nu het slechtste of het beste was dat hij ooit had gedaan. “Het beste, omdat we onze missie volbracht hadden en het slechtste omdat ik niet weet wat er nu zal gebeuren.”

Ruim drie jaar na de raid op ’s werelds bekendste terrorist in Pakistan is Robert O’Neill niet meer in dienst bij het Amerikaanse leger. Nu hij in de media naar buiten komt als de man die Bin Laden doodschiet, krijgt hij kritiek van zijn ex-collega’s. Die pikken het niet dat hij nu geheime informatie onthult in de media. Ze ontkennen ook dat hij dé schutter is geweest, want de man die het fatale schot loste, zou nog in dienst zijn.