Brede steun voor meldpunt sociale fraude, anonieme klacht niet mogelijk

Het staat niet met zo veel woorden in het regeerakkoord, maar het komt er hoogstwaarschijnlijk wel: een nieuw centraal meldpunt voor sociale fraude. Dat laat het kabinet van staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) aan deredactie.be weten. Anoniem een klacht indienen zal niet meer mogelijk zijn, al zal de vermoedelijke fraudeur niet te weten kunnen komen wie een klacht heeft ingediend.

Over een centraal meldpunt voor sociale fraude was tijdens de vorige legislatuur al sprake en ook de administratiediensten zijn vragende partij, maar toen struikelden enkele partijen over het feit dat een anonieme klacht niet meer mogelijk zou zijn.

Het huidige voorstel - waarbij de bevoegde dienst steeds zal weten wie de klacht indient, maar de anonimiteit toch gegarandeerd blijft - geniet volgens Bart Tommelein wel een brede steun.

"Het is de bedoeling dat het er zo snel mogelijk komt", laat zijn kabinet aan onze redactie weten. "Maar het moet wel van de eerste keer goed zijn. Het moet namelijk duidelijk zijn waar de klacht terechtkomt en binnen welke termijn alles moet afgehandeld worden. Dat zal nu allemaal bekeken worden."

Wanneer het meldpunt er precies zal komen, is nog niet duidelijk.