Commissie Seksueel Misbruik gaat bisschoppen horen over zaak-Middelkerke

De parlementaire opvolgingscommissie Seksueel Misbruik wil binnenkort aan enkele bisschoppen - onder wie de Brugse bisschop Jozef De Kesel - vragen stellen over de recente benoeming van de priester in Middelkerke. Er zal daarvoor een hoorzitting georganiseerd worden. De betrokken priester was eerder veroordeeld voor seksueel misbruik en zag uiteindelijk af van zijn benoeming na bergen kritiek.

Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter (zie kleine foto) had de voorzitter van de opvolgingscommissie Seksueel Misbruik verzocht de commissie bijeen te roepen en de voorzitter is op die vraag ingegaan. Volgens Van Cauter druist de benoeming van de priester in tegen het rapport van de commissie uit 2011.

"De Kerk heeft bijzondere inspanningen geleverd om slachtoffers alsnog te erkennen en te vergoeden. Deze inspanningen dreigen nu overschaduwd te worden door nieuwe negatieve berichten. Daarom moet de Kerk de kans krijgen een en ander te verduidelijken", klinkt het.

Binnenkort zullen de Brugse bisschop Jozef De Kesel, de vicaris voor de pastorale werking in het bisdom Brugge, de bisschop van Antwerpen Johan Bonny en zijn collega uit Doornik Guy Harpigny daarom een uitnodiging in de bus krijgen. Er zal hen onder meer gevraagd worden of aan de betrokken man misschien niet beter een administratieve taak was gegeven in plaats van een benoeming tot priester.

Wanneer de hoorzitting zal plaatsvinden is nog niet duidelijk, maar gehoopt wordt dat dat nog tegen het einde van dit jaar kan gebeuren.