Frie Leysen ontvangt Erasmusprijs uit handen van koning Willem-Alexander

In Amsterdam heeft Frie Leysen de Erasmusprijs in ontvangst genomen uit handen van de Nederlandse koning Willem-Alexander. De Belgische festivalorganisator en curator kreeg de onderscheiding omdat ze "een onverschrokken voorvechter is van de podiumkunsten".

Het nieuws dat de Erasmusprijs dit jaar naar Leysen gaat, raakte al begin 2014 bekend. Vandaag heeft ze de onderscheiding ook echt in ontvangst genomen. Dat gebeurde in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Naast de Nederlandse koning waren ook zijn echtgenote koningin Máxima en zijn moeder prinses Beatrix aanwezig.

Leysen was de stuwende kracht achter deSingel in Antwerpen en stond samen met Guido Minne aan de wieg van het tweetalige Kunstenfestivaldesarts. Ook buiten België ging ze aan de slag. Zo was ze onder meer artistiek directeur van de Berliner Festspiele. Nu is ze directeur van de Wiener Festwochen. In Nederland organiseert ze een serie internationale theater- en dansvoorstellingen onder de naam "Ervaar daar hier theater".

De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied.