Graaf Jean-Pierre de Launoit is overleden

Op 79-jarige leeftijd is vanmorgen Jean-Pierre de Launoit overleden. Dat melden de Franstalige tv-zender RTL en de organisatie van de Koningin Elisabethwedstrijd waar de graaf jarenlang actief was.

Graaf de Lanoit was van opleiding doctor in de rechten. Hij had ook een diploma in de economie op zak. Aanvankelijk was hij in de financiële wereld aan de slag. Zo werkte hij voor de BBL (Banque Bruxelles-Lambert). In 1987 werd hij de eerste voorzitter van de Franstalige commerciële zender RTL-TVI. Daar zette hij tevens zijn schouders onder de liefdadigheidsactie Télévie, de Franstalige tegenhanger van Levenslijn.

Daarnaast was hij jarenlang één van de drijvende krachten achter de Koningin Elisabethwedstrijd. Sinds 1972 was hij voorzitter van het comité, vanaf 1987 ook van de raad. "We zijn hem dankbaar voor zijn toewijding aan de jonge musici, zijn aandacht voor artiesten en de juryleden, dit steeds in harmonie met talrijke muziekliefhebbers uit de Belgische en internationale muziekwereld", laat de organisatie weten.

In 2004 werd hij voorzitter van de Alliance française, een instelling die zich inzet voor de verdediging en de promotie van de Franse taal en cultuur in de hele wereld. In 2005 kreeg hij de titel van Grootofficier in de Leopoldsorde.

"We onthouden immer zijn elegantie, zijn vriendelijkheid en zijn aandacht voor ons huis", reageert Philippe Delusinne, algemeen directeur van RTL Belgium. "Enkele dagen geleden vertrouwde hij me nog toe dat RTL en Télévie deel uitmaakten van de mooiste pagina's van zijn leven."

Graaf de Launoit wordt aanstaande maandag om 11 uur in de Sint-Michielskathedraal in Brussel begraven.