Iedereen zal meer betalen voor diensten van De Lijn

Veel minder mensen zullen in de toekomst nog gratis kunnen rijden met De Lijn. Zo zullen senioren vanaf 1 september 2015 50 euro per jaar betalen. Andere tarieven verhogen al op 1 februari. Enkel kinderen tot en met 5 jaar, oud-strijders en personen met een beperking (vergezeld van hun begeleider) zullen nog gratis reizen.

De raad van bestuur van de vervoersmaatschappij hakte vanochtend de knoop door over de tarieven. "Besparen is nooit aangenaam", zegt directeur-generaal Roger Kesteloot in een persbericht. "Een groot deel van de besparingen willen we realiseren via een tariefaanpassing met oog voor de sociaal zwakkeren."

Tot nu toe kon een aantal mensen gratis rijden met de bussen en trams van De Lijn. Dat zal uiteindelijk enkel nog voor oud-strijders en personen met een beperking en hun begeleider mogelijk zijn. Journalisten moeten de volle pot betalen. Wie zijn nummerplaat inlevert, kan voortaan een jaar aan halve prijs reizen in plaats van gratis. Ook de gratis Buzzy Pazz via de verminderingskaart "Grote gezinnen" voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar, vervalt. Alle kinderen in die leeftijdsgroep kunnen voortaan wel voor 50 euro per jaar reizen. Kinderen tot en met 5 jaar reizen wel nog gratis. Het gratis vervoer voor parlementsleden zit in de grondwet verankerd, maar De Lijn vraagt hen afstand te doen van dat recht.

Biljet kost altijd 3 euro

Ook 65-plussers zullen niet meer gratis kunnen reizen, maar voor hen gaan de veranderingen pas in op 1 september 2015 in plaats van 1 februari 2015. Ze kunnen een jaarabonnement van 50 euro nemen, of een Lijnkaart, sms-ticket of biljet gebruiken. Voor senioren die op een jaar tijd 17 keer heen en terug reizen met de bus of de tram, is een jaarabonnement het voordeligst.

Daarnaast zal een gewoon biljet voor een enkele rit, ongeacht het vooraf gekocht werd of bij de chauffeur, altijd 3 euro kosten. De prijsstijging van een sms-ticket is minder: 1,80 euro.

ACOD: "Hebben nog nooit zo'n prijsverhoging gekend"

De vakbonden van de spoorwegmaatschappij vrezen voor een neerwaartse spiraal, waarbij er steeds minder reizigers zijn en het aanbod daardoor verder afgebouwd wordt.

"We hebben nog nooit zo'n prijsverhoging gekend. Het is afwachten hoe de passagiers zullen reageren, maar hopelijk leidt dit niet tot een neerwaartse spiraal", klinkt het bij Jan Coolbrandt van het ACV. De 50 euro die aan senioren gevraagd wordt, vindt Coolbrandt echter "een redelijk bescheiden bedrag".

Nu kijken de vakbonden nog uit naar details over de besparingen aan de kant van de uitgaven. Er zal onvermijdelijk in het aanbod gesnoeid moeten worden, beseft Coolbrandt. Vrijdag zitten vakbonden en directie daarover samen.

TreinTramBus: "Stijging is véél te fors"

Ook reizigersvereniging TreinTramBus betreurt de prijsverhoging. "Vooral occasionele reizigers en gezinnen met kinderen worden afgeschrikt", klinkt het bij Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus.

Bovendien vrezen ze dat hiermee de kous nog niet af is. "Wellicht zal De Lijn nog verder moeten snoeien in het aanbod, bovenop de besparingsgolven van 2010 en 2012. Het resultaat wordt dan een duurder tarief voor een slechter aanbod, dit is voor ons onaanvaardbaar."

De reizigersvereniging roept de Vlaamse regering op om de voorstellen van De Lijn niet goed te keuren.