Koerden snijden bevoorrading IS naar Kobane af

In de slag rond de Noord-Syrische stad Kobane lijkt een keerpunt te zijn bereikt. Syrisch-Koerdische strijders zouden nu de belangrijkste bevoorradingslijn van de terreurgroep Islamitische Staat naar de stad hebben afgesneden.

Met een tegenoffensief heeft de Syrisch-Koerdische militie YPG de controle kunnen overnemen over een heuvel en de belangrijke weg tussen Kobane en de stad Halanj. Langs die weg kon de terreurgroep Islamitische Staat (IS) tot voor kort de strijders in en rond Kobane bevoorraden vanuit de officieuze hoofdstad Raqqa.

Die weg zou dus nu afgesneden zijn voor IS en dat kan mogelijk een belangrijk keerpunt vormen in de slag rond Kobane die nu al sinds begin september woedt. 

De ommekeer is mogelijk gemaakt door Amerikaans-Arabische luchtaanvallen op IS en de komst van strijders en wapens van de seculiere rebellengroep "Vrije Syrische Leger" of FSA en enkele honderden Iraaks-Koerdische militairen uit buurland Irak.

Nu is de strijd om Kobane nog niet beslecht en zal IS er wellicht alles aan doen om de stad alsnog in handen te krijgen. Toch lijkt de situatie niet meer op die van enkele weken geleden toen de val van Kobane slechts een kwestie van dagen leek. Sinds het begin van de slag rond Kobane zijn al meer dan duizend mensen gedood, de meesten van hen IS-strijders.

AP2014

Op leven en dood

De slag rond Kobane -Ayn al Arab ("bron van de Arabieren")- is erg belangrijk voor alle partijen. Voor de Syrische Koerden is het behoud essentieel als later verbindingsmiddel tussen de gebieden die ze in het noordwesten en het noordoosten van Syrië in handen hebben. Voor de Amerikaans-Arabische coalitie moet het behoud van Kobane het succes aantonen van hun luchtaanvallen tegen IS.

De terreurgroep IS wil van de val van Kobane een erg belangrijke propaganda-overwinning maken en heeft de stad al Ayn al-Islam ("bron van de islam") genoemd. Als IS Kobane echter niet kan innemen, zou dat een belangrijke militaire en psychologische nederlaag betekenen en het zou dan vraagtekens zetten achter de bewering dat Allah IS steunt, zoals de IS-propaganda wil doen geloven.

Bovendien heeft IS heel veel manschappen en in Irak en Syrië buitgemaakt materieel ingezet tegen Kobane en een groot deel van dat wapentuig zou vernietigd kunnen worden door luchtaanvallen. Sommigen vergelijken Kobane dan ook al met "Stalingrad".