Koning Auto verliest terrein in Brussel

Het aantal Brusselaars dat uitsluitend de auto gebruikt, is in tien jaar gedaald van 50 naar 30 procent. Meer en meer stadsbewoners combineren verschillende vervoersmiddelen om zich te verplaatsen, zo blijkt uit een onderzoek naar de mobiliteit in de hoofdstad.

Brussel verschilt merkbaar van de Rand, waar nog altijd de helft van de mensen exclusieve autogebruikers zijn. Dat blijkt uit een onderzoek uit de derde Katern van het Kenniscentrum van de mobiliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer en meer Brusselaars combineren verschillende vervoerswijzen. De meest gebruikte vervoerswijze verschilt naargelang de afgelegde afstand.

  • hoogstens 3 kilometer: te voet
  • tussen 3 en 7 kilometer: stedelijk openbaar vervoer
  • tussen 7 en 37 kilometer: auto
  • boven 37 kilometer: trein

De meeste Brusselaars hebben geen fiets

De fiets is nog altijd niet populair in de hoofdstad. De meeste Brusselaars hebben zelfs geen fiets. "Er zijn te weinig gescheiden, beveiligde fietspaden, waardoor mensen niet durven te fietsen", zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

"Een van de prioriteiten de komende vijf jaar is gescheiden fietspaden aanleggen naast bestaande wegen, en telkens als we een nieuw stadsdeel ontwikkelen, zullen we van in het begin gescheiden fietspaden voorzien."

De Brusselse regering wil daarnaast ook meer investeren in het openbaar vervoer. "We moeten de openbare ruimte herverdelen. Ik ben niet tegen de auto, maar hij neemt nu te veel plaats in in de stad", zegt Smet nog.

Ondanks de dalende populariteit van de auto in Brussel, blijft hij inderdaad het stadsbeeld nog sterk domineren. Zo blijkt uit het onderzoek dat zowel de ochtend- als de avondspits veel langer duren dan tien jaar voordien. De ochtendspits duurde in 2010 (het jaar dat onderzocht werd) 2,5 uur, de avondspits meer dan drie uur.

Nog een opvallend weetje tenslotte: een auto brengt in Brussel en andere steden slechts 2,1 procent van zijn levensduur door in het verkeer. De rest van de tijd staat hij ergens geparkeerd.