Meisjespoppen met zwangere buik schokken voorbijgangers

Drie paspoppen met een zwangere buik hebben het winkelende publiek in de Venezolaanse hoofdstad Caracas geschokt. De poppen dragen een schooluniform dat meisjes in Venezuela tot hun vijftiende dragen. "Verontrustend, maar dit is hier wel de realiteit".

De paspoppen -schooluniform en boekentas- staan in de etalage in een "Terug naar school"-campagne. Een onschuldig beeld, ware het niet dat onder het blauwe bloesje van drie van de meisjespoppen een duidelijk zwangere buik bolt.

De actie is opgezet door twee goededoelenorganisaties die ijveren voor meer seksuele voorlichting in Venezuela. Het land kampt met het hoogste aantal tienerzwangerschappen van Latijns-Amerika. Elke drie minuten bevalt er een meisje jonger dan 18 van een kind. De VN heeft onlangs zijn bezorgdheid geuit over het fenomeen.

"Je ziet voortdurend zwangere meisjes op straat"

Veel winkelende voorbijgangers reageren geschokt bij het zien van de etalage -wat uiteraard de bedoeling is. "Seksuele voorlichting is zo'n taboe in Venezuela. We willen dat de mensen zich ervoor openstellen en erover praten", zeggen de organisaties die de actie op poten hebben gezet.

"Het is verontrustend, maar het is wel de waarheid", reageert een 20-jarige winkelende jongedame tegenover het persagentschap Reuters. "Je ziet voortdurend zwangere meisjes op straat. Dit dwingt je om erover na te denken."