Nederlandse cultuurprijs voor theatermaker Johan Simons

De Nederlandse theaterregisseur Johan Simons krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Hij krijgt de prijs voor zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. Simons was van 2005 tot en met 2010 actief bij NTGent.

Het Cultuurfonds zegt dat Johan Simons een theatervorm heeft ontwikkeld die medebepalend was en is voor het Nederlandse theaterlandschap. Ook is er waardering voor zijn begeleiding van talentvolle theatermakers.

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een bedrag verbonden van 150.000 euro. Koningin Máxima reikt hem uit op 1 december in Theater Amsterdam.

In 2009 verleende Universiteit Gent Johan Simons een eredoctoraat. Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn: Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012) en Anton Corbijn (2011).