Obama wil broeikasuitstoot fors verminderen

De president van de Verenigde Staten, Barack Obama, en zijn Chinese ambtgenoot, Xi Jinping, hebben een "historisch klimaatakkoord" bereikt. Zo beloven beide landen hun broeikasuitstoot fors te verminderen. Ze kondigden ook een samenwerking aan rond hernieuwbare energie.

De Amerikaanse president zei in de verklaring dat de Verenigde Staten tegen 2025 de uitstoot van broeikasgassen met 26 à 28 procent willen verminderen in vergelijking met 2005. China wil zich nog niet vastpinnen op een specifiek percentage, maar de Chinese president zei wel dat de uitstoot ten laatste zal pieken in 2030.

De twee landen zijn de twee grootste CO2-producenten van de wereld, samen zijn ze verantwoordelijk voor 45 procent van de CO2-uitstoot van onze planeet. De Verenigde Staten en China hebben zich tot nu toe altijd verzet tegen bindende doelstellingen. Op de VN-klimaatconferentie in Parijs eind 2015 moet er echter een nieuw klimaatverdrag ondertekend worden.

"Dit is een historisch akkoord", zei Obama. De Republikeinen reageerden al dat het plan "onrealistisch" is en dat het een negatieve invloed kan hebben op de economische groei van Amerika. In principe hoeft het akkoord met China niet apart goedgekeurd te worden door het Amerikaanse Congres maar de Republikeinen, die er in de meerderheid zijn, kunnen wel nog dwarsliggen bij de uitvoering van het akkoord.

Jaarrapport Internationaal Energieagentschap minder positief

Net nu komt het Internationaal Energieagentschap met een jaarrapport. De organisatie verwacht dat er tegen 2040 nog drie kwart van onze energie uit steenkool, gas en olie komt. Met dat verbruik stijgt de temperatuur op aarde met minstens 3,5 graden. Dat is veel meer dan de stijging van 2 graden Celsius die de wereldgemeenschap een paar jaar geleden in Kopenhagen heeft afgesproken. Vooral in China, India, Afrika en Zuid-Amerika zal de vraag naar fossiele brandstoffen toenemen.

Veel oplossingen geeft het jaarrapport niet voor het vraagstuk. Daarover verschijnt volgend jaar een speciaal rapport. Wat de organisatie wel meegeeft, is dat de gas,- steenkool- en oliesector jaarlijks 550 miljard dollar steun krijgt en dat vertraagt de groei van hernieuwbare energie. Tegelijk is er een waarschuwing voor hogere olieprijzen door de spanningen in het Midden-Oosten en de steeds grotere kosten voor olie uit diepzee of uit gesteente, zoals de schalie-olie in de Verenigde Staten.