Raad van State geeft Amsterdam gelijk in proces Zwarte Piet

De burgemeester van Amsterdam was vorig jaar niet in fout toen hij een vergunning uitschreef voor de intocht van Sinterklaas. Hij moest namelijk geen rekening houden met de belangen van de tegenstanders van Zwarte Piet. Dat heeft de Nederlandse Raad van State geoordeeld.

De Raad vernietigt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank van Amsterdam. Die uitspraak bepaalde dat de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, een evenementenvergunning van vorig jaar opnieuw moest bekijken en daarbij meer aandacht aan de belangen van de tegenstanders van Zwarte Piet moest schenken. Volgens de rechter leidde Zwarte Piet tot een negatieve stereotypering van de zwarte mens.

De burgemeester was vervolgens in beroep gegaan tegen de uitspraak. Nu oordeelt de Raad van State dus dat Van der Laan enkel verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid. Hij moest daarbij dus niet oordelen of het evenement inhoudelijk toelaatbaar is, zo meldt NOS.