Stoffelijke resten gevonden onder wrakstukken vliegtuig MH17

Onder wrakstukken van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines hebben leden van de Nederlandse repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne stoffelijke resten gevonden. Dat maakte het Nederlandse ministerie van Defensie bekend. De wrakstukken zijn met een hijskraan opgetild.

De wrakstukken lagen op het deel van de rampplek waar brand heeft gewoed. De stoffelijke resten zijn geborgen en worden donderdag overgebracht naar Charkov voor een eerste forensisch onderzoek. De lokale rampendienst SES en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) begeleidden de missie.

"De verdere werkzaamheden (op de burnsite) vereisen de inzet van zwaar materieel en meer forensisch experts. Dat is vooralsnog niet mogelijk", aldus Pieter-Jaap Aalbersberg. De veiligheidssituatie in het gebied blijft fragiel.

De berging van de wrakstukken is nog niet begonnen. Er vindt hierover nog steeds overleg plaats door de OVSE. Aalbersberg: "Zolang er geen sluitende werkafspraken zijn, kunnen we niet beginnen met het bergen. De missie staat klaar om aan de slag te gaan, zodra er groen licht is".

Vorige week meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat er afspraken waren gemaakt over de berging van wrakstukken. Gisteren arriveerde het Nederlandse team dat de berging moet voorbereiden op de rampplek.