Strafklacht voor schuldig verzuim tegen Brusselse burgemeester

De politievakbond Sypol dient vandaag een strafklacht voor schuldig verzuim in tegen onbekenden. "Maar we viseren de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) en de leidinggevende officieren", klinkt het. Politievakbond NSPV spreekt van een "te drastische maatregel".
Jonas Roosens

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur ligt al sinds donderdag, de dag van de nationale betoging, zwaar onder vuur. Zijn politiekorps verwijt hem dat ze zich niet mochten verdedigen toen er rellen uitbraken.

"Veertig minuten lang werd een peloton agenten ononderbroken lastig gevallen en bekogeld door relschoppers. In de omliggende straten waren er honderden collega's die konden bijspringen, maar dat werd geweigerd door de officieren", zegt Rudy Callewaert van Sypol. Hoewel de vakbond de strafklacht tegen onbekenden indient, is het duidelijk wie geviseerd wordt. "In casu de burgemeester en leidinggevende officieren die verantwoordelijk worden gesteld voor de 112 gekwetste politieagenten", aldus Callewaert.

Politievakbond NSPV: "Strafklacht nu niet gepast"

Volgens Gert Cockx, nationaal voorzitter van politievakbond NSPV, is het indienen van een strafklacht in dit stadium een "te drastische en ingrijpende maatregel". Hij begrijpt dat Sypol antwoorden wil en een verantwoordelijke wil aanduiden, maar het NSPV zal daarvoor een andere weg bewandelen.

"Als representatieve vakbond zitten wij, in het kader van het welzijnsoverleg, aan tafel met de betrokken partijen. We gaan hen vragen stellen, waarop de burgemeester antwoorden zal moeten geven. Wij kunnen dus de nodige informatie via de klassieke overlegstructuren bekomen. Sypol zit daar als niet-representatieve vakbond niet bij aan tafel, vandaar dat zij nu voor een andere aanpak kiezen."

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), kondigde zondag al een administratief onderzoek aan naar de rol van de Brusselse burgemeester.